Nedenfor har vi samlet informasjon og ofte stilte spørsmål
STCW står for Standards of Training, Certification, and Watchkeeping for Seafarers. Det er et internasjonalt regelverk utviklet av International Maritime Organization (IMO) for å sikre at sjøfolk har nødvendig opplæring og sertifisering for å utføre sine oppgaver trygt og effektivt.
I Norge er denne konvensjonen implementert gjennom forskrifter og reguleringer som sikrer at norske sjøfolk oppfyller internasjonalt krav.
IMO, International Maritime Organization, har ansvar for sikkerhet i skipsfarten, samt forebygging av marin og atmosfærisk forurensning av skip.
Hva gjør IMO?
- Sikkerhet til sjøs: Forbedrer sikkerheten til sjøs gjennom konvensjoner som SOLAS (Safety of Life at Sea).
- Utvikler internasjonale standarder: Utvikler og vedlikeholder et omfattende regelverk for skipsfart, inkludert juridiske forhold, miljøvern, sikkerhet og tekniske standarder.
- Støtte til bærekraftig utvikling: IMO støtter FNs bærekrafts mål ved å fremme bærekraftig skipsfart og redusere miljøpåvirkningen fra maritime aktiviteter.
- Miljøbeskyttelse: Arbeider for redusering av forurensning fra skip, som MARPOL-konvensjonen som regulerer utslipp skadelige stoffer.
IMO består av 176 medlemsland og har sitt hovedkvarter i London. Organisasjonen skal sikre at internasjonal skipsfart er trygg, sikker og miljøvennlig.
STCW Grunnleggende sikkerhetsopplæring, tidligere IMO50 og IMO60, er et obligatorisk kurs for sjøfolk som skal tjenestegjøre om bord i fartøy. STCW står for Standard of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers og er en internasjonal konvensjon som setter minimumskrav for trening, sertifisering og vaktsystemer.
Sikkerhetskurset er basert på forelesning/e-læring, demonstrasjoner og praktiske øvelser, der en lærer om:
- Personlige redningsteknikker
- Forebyggende brannvern og brannslukking
- Grunnleggende førstehjelp
- Personlig sikkerhet og omsorg for menneskeliv og miljø
Er du maskin- eller dekksoffiser trenger du STCW Videregående sikkerhetsopplæring, tidligere IMO80.
Tidligere gjennomført sikkerhetskurs skal ikke være eldre enn 5 år. Dersom kurset er utgått, må det dokumenteres minimum 12 måneder fartstid siste 5 år.
Alle kursdeltakere som bestiller kurs privat, må betale før kursstart. En betaler med kort eller Klarna når en bestiller kurs på nettsiden.
De fleste av våre kurs starter klokken 08:30 om morgenen, men sjekk gjerne hva som står i din kursbekreftelse da noen kurs kan starte senere.
Alle må ha STCW Grunnleggende Sikkerhetsopplæring.
På passasjerskip må en også ha kurset STCW Passasjer- og krisehåndtering.
Offiserer må i tillegg ha STCW videregående sikkerhetsopplæring (pluss medisinsk behandling for dekksoffiserer).
Medlemmer av førstehjelpslag, brannlag, beredskapslag må i tillegg ha kurs i dette.
STCW-kurs har repetisjonskrav hvert 5. år og kurs i henhold til Offshore Norge har repetisjonskrav hvert 2. og 4. år.
Lunsj serveres hver dag og er inkludert i kursprisen. Husk å gi oss beskjed på forhånd om du har allergier.
Du må ha med ekstra underbekledning, f.eks. ull, til bruk under praktiske øvelser, et skift med klær og et håndkle.
Er det kaldt kan det være lurt å ta med ekstra varme kler, votter, lue og varme sko.
Husk ID med bilde.
Ved påmelding til kurs som inneholder e-læring vil du få tilsendt en egen e-post med påloggings-informasjon. Denne skal du motta senest en time etter påmelding. Vennligst ta kontakt med oss dersom du ikke mottar denne.
Husk at du må fullføre e-læringsmodulen FØR du kommer til kurssenteret for å delta på de praktiske øvelsene på oppsatt dato som kommer frem i kursbekreftelsen.
NB! Etter krav fra Offshore Norge skal alle deltakere til kurset «Søk og redningslag» fremlegge dokumentasjon på at helseundersøkelse for røykdykkere og fysiske tester er bestått. Dette skal medbringes til kursstart eller sendes oss i forkant av kurset. Vi gjør oppmerksom på at vanlig offshore helseattest ikke er tilstrekkelig.
De som arbeider på fiskebåt, må enten ha STCW-F sikkerhetskurs for fiskere eller STCW sikkerhets for sjøfolk. I tillegg må offiserer ha STCW videregående sikkerhetsopplæring.
Ja, vi har parkeringsplass med god kapasitet ved kurssenteret. Det er dessverre ikke mulig å lade el-biler.
Det tar 10 minutter med bil og cirka 25 minutter med buss.
Ved booking skal du ha mottatt en e-post med aktiveringlenke som gir deg tilgang til din profil hos ASK Safety. Dersom du ikke finner denne e-posten, er det viktig at du gir beskjed til oss slik at vi kan sende deg en ny e-post.
Har du allerede aktivert bruker, kan du benytte denne QR koden for å komme inn på din profil. Dersom du ikke husker passordet ditt, kan du bruke «glemt passord» knappen:
Det er inne på din profil du legger inn nødvendig informasjon som gjør at vi kan utstede kursbevis til deg.
Kursbeviset laster du ned etter endt kurs.
Ta gjerne kontakt med en av våre koordinatorer om du har spørsmål.
Adressen til kurssenteret i Ålesund er Gangstøvikvegen 109, 6009 Ålesund.
Ja, vi har et gjestenett som kursdeltakere kan koble seg på.